Krucho-drożdżowe rożki z mięsem mielonym i warzywami
Ciasto;
250 g mąki,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka.
Farsz;
250 g mięsa mielonego z indyka,
1 cebula,
pół papryki czerwonej,
Ciasto;
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Farsz;
Cebulę obieramy i wraz z papryką kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy mięso i warzywa chwilkę podsmażamy.
Dodajemy sos i smażymy około 5 minut. Studzimy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kwadraty 10×10.
Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy rożki.
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
Fajny pomysł