Przepyszna faszerowana cukinia mięsem mielonym. Mięciutka i soczysta. Idealne letnie i lekkie danie.
SKŁADNIKI:
- 400 g mielonego mięsa najlepiej z szynki,
- 100 g ugotowanego ryżu,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- ząbek czosnku,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- garść żółtego sera
- opcjonalnie ketchup i szczypiorek.
WYKONANIE:
Cukinię kroimy po długości na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ.
Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Miąższ z cukinii kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.
Na cukinię wykładamy farsz.
Gdyby farszu okazało się być zbyt dużo, możemy zrobić z niego kotleciki i wrzucić razem do piekarnika lub usmażyć.
Cukinię pieczemy 35 minut w 175 stopniach góra dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze chwilkę, aż ser się rozpuści.
Upieczoną cukinię możemy posypać szczypiorkiem i polać ketchupem.
Smacznego 😉