Babka marmurkowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.
Składniki:
CIASTO :
- 300 g masła,
- 250 g cukru,
- 5 jajek,
- 375 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka.
Do części kakaowej:
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 2-3 łyżki mleka.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach.
Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Formę z kominem o wymiarach 24 cm średnicy smarujemy masłem i posypujemy mąkę.
Przelewamy ciasto jasne, następnie ciasto ciemne. Wykałaczką lub nożem robimy esy floresy.
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczoną babkę dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego 😉