Babka marmurkowa na maśle

Szpileczki i babeczki

Babka marmurkowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.

Składniki:

CIASTO :

  • 300 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka.


Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka.


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach.

Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Formę z kominem o wymiarach 24 cm średnicy smarujemy masłem i posypujemy mąkę.

Przelewamy ciasto jasne, następnie ciasto ciemne. Wykałaczką lub nożem robimy esy floresy.

Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczoną babkę dekorujemy według własnego uznania.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies