Przepyszne ciacho, ekspresowe, łyżką mieszane. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut. Kawa inka dodaje fajnego smaczku, ale smak karmelowy jest odczuwalne bardzo delikatnie. Ciasto jest wilgotne w środku ze chrupiącą skórką. Takie ciasto jest idealne do kawy czy też herbaty, ale również fajnie smakuje z mlekiem 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 250 ml mleka,
- pół szklanki oleju,
- 2 czubate łyżki kawy inka karmelowa.
WYKONANIE:
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i do jego wykonania potrzebujemy tylko miseczkę i łyżkę najlepiej rózgową lub widelec.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, mleko w proszku, kakao i kawę inkę. Ja użyłam inki o smaku karmelowym, ale jeżeli mamy zwykłą możemy użyć takiej.
Następnie wlewamy mleko i olej całość dokładnie mieszamy, do momentu połączenia się składników.
Kolejność dodawania składników jest tak na prawdę dowolna. Nie ma znaczenia który produkt pierwszy znajdzie się w misce.
Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary formy 24×10 cm, ale może być dowolna.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉 Zachęcam również do dawania łapek w górę oraz subskrybcje 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś takie ciasto wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉