Zapiekane naleśniki gyros to świetna propozycja na fajny i smaczny obiad. Takie naleśniki są bardzo sycące. Przygotowanie zajmuję troszkę czasu, ale efekt jest mega smakowity. Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z ulubionym sosem. Sos czosnkowy idealne podkreśla ich smak. Jeżeli nie lubicie sosu czosnkowego polecam wam SOS TYSIĄCA WYSP. Takie naleśniki smakują również na zimno. Idealnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezkę. Jeżeli lubicie naleśniki wytrawne to zachęcam was do przygotowania NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU lub ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI Z SEREM. Polecam wam przygotowanie takich naleśników. A wy jakie naleśniki przygotowujecie? Wolicie na słono czy słodko?
SKŁADNIKI:
Naleśniki:
- 2 szklanki mleka,
- szklanka wody gazowanej lub zwykłej,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżka oleju,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- pół małej główki kapusty pekińskiej,
- 1 pomidor malinowy,
- niewielka papryka czerwona,
- 1 cebula,
- puszka kukurydzy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki przyprawy do kebab-gyros,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- szczypta kurkumy.
Dodatkowo:
- płaska łyżka majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- 150 g sera żółtego.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Naleśniki:
Jajka wbijamy do miski, mieszamy. Dodajemy stopniowo mleko, wodę i przesianą przez sitko mąkę pszenną. Na koniec dodajemy olej, sól i cukier. Mieszamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy cieniutkie placki z obu stron na złoty kolor. Upieczone przekładamy na duży talerz.
Farsz:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami do gyrosa, ostrą papryką, kurkumą i solą i pieprzem. Całość odstawiamy na 1 godzinę w lodówce. Następnie smażymy na łyżce oleju na złoty kolor.
Kapustę pekińską szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę w plasterki, a pomidora w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody. Wszystkie warzywa mieszamy z kurczakiem.
Na gotowe naleśniki wykadamy 2-3 łyżki farszu i zwijamy rulony.
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Majonez mieszamy z ketchupem. Taką mieszanką smarujemy naleśniki. Na koniec posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem. Żółty ser możemy zastąpić mozzarellą.
Tak przygotowane naleśniki podajemy z ulubionym sosem np: czosnkowym lub tysiąca wysp.
Naleśniki pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.
Naleśniki są gotowe do zajadania 😉
Jeżeli przygotowaś/eś Zapiekane naleśniki gyros z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.
2 komentarze
Pychota! Mojemu Karolowi na pewno by smakowało, a i ja chętnie bym skosztowała
Mój mąż też lubi takie przysmaki 😉