Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Poza białkiem, ciecierzyca zawiera węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas. Polecam przygotowanie klasycznego hummusu.
SKŁADNIKI;
- 2 puszki ciecierzycy po 400 g,
- 100 G pasty tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- sok z jednej cytryny,
- 8 łyżek ziemnej wody,
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
WYKONANIE;
W przepisie wykorzystałam ciecierzycę z puszki, ale możemy użyć świeżej ugotowanej. Niecałe 200 g ciecierzycy zalewamy zimną wodą około 0,5l i odstawiamy na noc. Następnie wylewamy wodę i wrzucamy ciecierzycę do garnka. Wlewamy około 2 szklanek wody i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie powinna być miękka. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przygotowujemy hummus z przepisu podanego niżej.
Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę,sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa.
Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy.
Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek suszony pomidor bazylia.
Przygotowany hummus podajemy ze świeżym pieczywkiem , świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, do zajadania z paluszkami, krakersami, grissini lub BAKE STIXX które znajdziecie w wielu fajnych smakach np: pizza, łosoś&serek, czosnek. BAKE STIXX to pieczone patyczki chlebowe z dodatkiem oleju podwójnie wypiekane.
Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień.
Smacznego.
Jeżeli przygotowałeś/aś hummus z mojego przepisu podziel się ze mną zdjęciem, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię zdjęcie do wpisu 😉
A Wy lubicie hummus? Robicie klasyczny czy może dodajecie ulubione dodatki?
2 komentarze
Nigdy nie robiłam hummusu, ale muszę zrobić chociaż dla siebie, bo chłopaki to raczej nie przepadają za tego typu pastami, mają długie zęby 😉
360195 448271Jane wanted to know though your girl could certain, the cost I just informed her she had to hang about until the young woman seemed to be to old enough. But the truth is, in which does not get your girlfriend to counteract utilizing picking out her extremely own incorrect body art terribly your lady are generally like me. Citty design 17833