Drożdżowe ( drożdżówki ) bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Przepyszne drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką polecają się na śniadanie lub kolację do szklanki zimnego mleka. Bułeczki z tego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie. Kruszonka dodaje fajnej chrupkości, a dodatek czekolady słodkości. Bułeczki pięknie pachną masełkiem. Ciasto fajnie się wyrabia i nie klei do rąk. Ciasto możemy schować do lodówki i rano upiec bułeczki na śniadanie. Taką drożdżówkę możemy zapakowć do szkoły czy pracy. Bułeczki zachowują świeżość rówież na drugi dzień. Polecam przygotowanie takich smakowitych bułeczek 😉

SKŁADNIKI;
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 mleczna czekolada.

Kruszonka;

100 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g masła.

Dodatkowo;

1 jajko do posmarowania bułeczek.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Mozem yto zrobić mikserem z końcówką haka. Na koniec dodajemy miękkie masło. Możemy je rozpuścić w mikrofalówce. Masło na myć rozpuszcozne ale nie gorące.

Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta. Możemy użyć ulubionej czekolady np; gorzkiej, białej czy deserowej. Zagniatamy ciasto aby czekolada się ładnie połączyła z ciastem.

Ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.

Ciasto przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Składniki kruszynki ( masło, mąkę i cukier) mieszamy ze sobą. Zagniatamy tak aby ciasto się połączyło ale było sypkie.

Z przygotowanego ciasta drożdżowego rwiemy kawałki wielkości mniejszej pomarańczy. Z przepisu wychodzi około 12 sztuk. W zależności od tego jakiej wiekości zrobimy bułeczki. Możemy zrobić delikatne większe lub mniejsze.

Uformujemy na zgrabne kuleczki. Wykładamy drożdżówki na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Jajko rozkłócamy i smarujemy silikonowym pędzelkiem każdą drożdżówkę

Przygotowane bułeczki posypujemy przygotowaną kruszonką.

Drożdżowe bułeczki pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

Upieczone drożdżówki stydzimy na kratce. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier i nim polać.

Jeżeli przygotowałeś/aś drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło.

Smacznego 😉

Zapraszam na filmik przedstawiający krok po kroku przygotowania bułeczek 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Melka blogerka 3 maja 2021 - 17:56

Przepychota, jestem ogromną fanką wyrobów drożdżowych z kruszonką 😀 Jeszcze jak do tego jest jakiś dżemik albo właśnie czekolada to przepadam 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 maja 2021 - 21:05

😉

Odpowiedz
MyśliPotarganej.pl 3 maja 2021 - 21:31

Łączę się z Melka Blogerka. Też kocham połączenie kruszonki i ciasta drożdżowego 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 5 maja 2021 - 07:00

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies