Przepyszne drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką polecają się na śniadanie lub kolację do szklanki zimnego mleka. Bułeczki z tego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie. Kruszonka dodaje fajnej chrupkości, a dodatek czekolady słodkości. Bułeczki pięknie pachną masełkiem. Ciasto fajnie się wyrabia i nie klei do rąk. Ciasto możemy schować do lodówki i rano upiec bułeczki na śniadanie. Taką drożdżówkę możemy zapakowć do szkoły czy pracy. Bułeczki zachowują świeżość rówież na drugi dzień. Polecam przygotowanie takich smakowitych bułeczek 😉
SKŁADNIKI;
- 1 szklanka letniego mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 duże jajka,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 mleczna czekolada.
Kruszonka;
100 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g masła.
Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania bułeczek.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Mozem yto zrobić mikserem z końcówką haka. Na koniec dodajemy miękkie masło. Możemy je rozpuścić w mikrofalówce. Masło na myć rozpuszcozne ale nie gorące.
Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta. Możemy użyć ulubionej czekolady np; gorzkiej, białej czy deserowej. Zagniatamy ciasto aby czekolada się ładnie połączyła z ciastem.
Ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Ciasto przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Składniki kruszynki ( masło, mąkę i cukier) mieszamy ze sobą. Zagniatamy tak aby ciasto się połączyło ale było sypkie.
Z przygotowanego ciasta drożdżowego rwiemy kawałki wielkości mniejszej pomarańczy. Z przepisu wychodzi około 12 sztuk. W zależności od tego jakiej wiekości zrobimy bułeczki. Możemy zrobić delikatne większe lub mniejsze.
Uformujemy na zgrabne kuleczki. Wykładamy drożdżówki na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajko rozkłócamy i smarujemy silikonowym pędzelkiem każdą drożdżówkę
Przygotowane bułeczki posypujemy przygotowaną kruszonką.
Drożdżowe bułeczki pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.
Upieczone drożdżówki stydzimy na kratce. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier i nim polać.
Jeżeli przygotowałeś/aś drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i kruszonką wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło.
Smacznego 😉
Zapraszam na filmik przedstawiający krok po kroku przygotowania bułeczek 😉
4 komentarze
Przepychota, jestem ogromną fanką wyrobów drożdżowych z kruszonką 😀 Jeszcze jak do tego jest jakiś dżemik albo właśnie czekolada to przepadam 🙂
😉
Łączę się z Melka Blogerka. Też kocham połączenie kruszonki i ciasta drożdżowego 🙂
😉