Zupa krem z dyni z mozzarellą
3 skrzydełka,
około 1-1,5 litra wody,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/4 selera,
kawałek pora,
1,2 kg dyni (po obraniu),
1 kulka mozzarelli Galbani,
150 ml śmietanki 30 %,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
szczypta chili,
wg uznania dowolne pestki, grzanki.
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę, śmietankę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia lecz nie gotujemy.
Miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy wg uznania.
Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.
Smacznego;)
4 komentarze
Lubię zupę z dyni, ale nigdy nie robiłam i nie podawałam jej z mozzarellą. Ciekawy pomysł 🙂
Polecam 😉
962755 189476Respect to post author, some wonderful info . 280745
252982 165696BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? Towards the tune of hundreds of thousands of dead Speak about re-written history 351622