Zupa krem z dyni z mozzarellą

Szpileczki i babeczki
Zupa krem z dyni z mozzarellą
3 skrzydełka,
około 1-1,5 litra wody,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/4 selera,
kawałek pora,
1,2 kg dyni (po obraniu),
1 kulka mozzarelli Galbani,
150 ml śmietanki 30 %,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
szczypta chili,
wg uznania dowolne pestki, grzanki.
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę, śmietankę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia lecz nie gotujemy.
Miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy wg uznania.
Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.
 
                                                            Smacznego;)
 
 
 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Chujowa Pani Domu 1 września 2018 - 04:48

Lubię zupę z dyni, ale nigdy nie robiłam i nie podawałam jej z mozzarellą. Ciekawy pomysł 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 września 2018 - 15:44

Polecam 😉

Odpowiedz
safe eft cheats 18 listopada 2024 - 13:06

962755 189476Respect to post author, some wonderful info . 280745

Odpowiedz
Jaxx Liberty 18 listopada 2024 - 13:47

252982 165696BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? Towards the tune of hundreds of thousands of dead Speak about re-written history 351622

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies