Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

Szpileczki i babeczki

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

Ciasto
4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżk cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Mięso
500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego,
1 cebula,
1 szklanka ketchupu pikantnego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypa chilli,
1 łyżka płaska bazylii suszonej,
1 łyżka oregano.
Dodatkowo
Kilka łyżek mleka do posmarowania,
sezam do posypania,
przyprawa do zapiekanek.

Ciasto; 

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 



Mięso; 



Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i cebulę. Podsmażamy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kechup i przyprawy. Dusimy 10 minut. Studzimy. 



Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i przyprawą do zapiekanek. 



Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. 



Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem. 



Smacznego 😉





I LOVE KETCHUP

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies