Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Szpileczki i babeczki

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki




Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka
3 paczki herbatników (220g paczka),
2 słoiczki dżemu truskawkowego (po 280 g),
750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
suszone truskawki do dekaracji,
ziarna sezamu do dekoracji.
Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.
Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
Masę wlewamy na herbatniki.
Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
Powtarzamy czynność z masą.
Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.
Chłodzimy w lodówce.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Nevermore 27 listopada 2017 - 22:24

Nikt tu jeszcze nic nie napisał, więc ja tak przy okazji i na dobranoc 😉
Super ciacho i może jutro uda mi się trafić xD

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 28 listopada 2017 - 07:30

😉

Odpowiedz
Nieprujsietak 28 listopada 2017 - 04:52

Jadłam takie ciasto jest pycha.Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 28 listopada 2017 - 07:30

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies