Ciasto kakaowe z masą malinową, kajmakową i słomką ptysiową

Szpileczki i babeczki
 
Biszkopt
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao.
 
Masa malinowa
3 białka,
400 g śmietany 30%,
2 szklanki malin,
3 łyżki żelatyny,
4 łyżki cukru pudru.
 
Masa kajmakowa
szklanka śmietany 30%,
2 łyżki krówki,
1 łyżka żelatyny,
 
Dodatkowo
2 czekolady mleczne,
groszki.
Biszkopt
 
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy wraz z kakao i wsypujemy delikatnie mieszając do masy.
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę 35×25 pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Studzimy.
Kroimy wzdłuż na pół.
Masa malinowa
Śmietanę ubijamy na sztywno, to samo robimy z białkami.
Maliny rozgniatamy widelcem z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę delikatnie mieszamy z białkami i malinami.
Na koniec dodajemy żelatynę.
Masę wykładamy na dolną część biszkoptu.
Na masę wykładamy słomkę ptysiową.
Masa kajmakowa.
Śmietanę ubijamy, dodajemy krówkę, mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Dodajemy do masy,
Wykładamy na słomki.
Przykrywamy biszkoptem.
Czekolady rozpuszczamy i polewamy ciasto.
Ozdabiamy groszkami.
Chłodzimy.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Smakołyki Asi 17 maja 2017 - 07:21

Bardzo pomysłowe i pyszne ciasto 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 17 maja 2017 - 07:44

😉

Odpowiedz
Teresa.mojewyroby 17 maja 2017 - 10:35

Zapisuje przepis poczekam aż będą maliny

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 17 maja 2017 - 15:36

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies