- ok 4 litry wody,
- 2 skrzydełka,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziele angielskie,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 mała pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 duża czerwona papryka,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- zioła prowansalskie,
- oregano,
- śmietana wg uznania,
- makaron.
Do garnka z wodą dodajemy skrzydełka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler.
Cebulę podsmażamy na suchej patelni na złoto i dorzucamy do garnka. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy skrzydełka.
Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w średnią kostkę paprykę, zioła i przyprawy.
Gotujemy około 15 minut. Następnie zabielamy śmietaną.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego 😉
2 komentarze
Nigdy takiej nie jadłam! 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Polecam 😉