Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką

Szpileczki i babeczki

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru trzcinowego DIAMANT,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
32 g cukru waniliowego.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru trzcinowego DIAMANT.

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejce.  Mąkę przesiewamy. 

Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, jajka olej i cukier waniliowy, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.



Składniki kruszonki łączymy ze sobą.



Nastepnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę piekarnikową.



Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.



Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.



Smacznego 😉


Złocista Kuchnia Diamant

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies