#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru trzcinowego DIAMANT,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
32 g cukru waniliowego.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru trzcinowego DIAMANT.
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy.
Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, jajka olej i cukier waniliowy, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Nastepnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę piekarnikową.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
11804 313945Dead written topic matter, Really enjoyed reading by means of . 217818