Tradycyjne pączki z czekoladą

Szpileczki i babeczki

Przepyszne, mięciutkie i puszyste pączki nadziane kremem czekoladowym. Z tego przepisu pączki zachowują świeżość również drugiego dnia. Może nie wyszły z jasnymi paskami po środku, ale są mega smaczne i puszyste. Zamiast kremu czekoladowego typu nutella możemy użyć zwykłej czekolady w kostkach. Pączki co prawda są dość kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na małe słodkie grzeszki. Jeżeli chcemy aby pączki były fit, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu możemy upiec w piekarniku 😉 Pączki możemy nadziać również dżemem, marmoladą, budyniem czy masą krówkową. Wierzch również możemy polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą plus posypać skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub kolorową posypką. Polecam Wam przygotowanie takich fajnych pączków 😉 A Wy jakie pączki lubicie? Czym nadziane? A może wolicie pączki z serka homogenizowanego?

SKŁADNIKI:

ZACZYN:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 ml mleka.

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła.

DODATKOWO:

  • krem czekoladowy typu nutella,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder.

WYKONANIE:

Na początku przygotujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Następnie do misy miksera wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy przygotowany zaczyn. Miksujemy na wolnych obrotach około 10 minut. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne możemy dosypać trochę mąki. Ciasto również możemy zagnieść ręcznie.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż ładnie podwoi swoją objętość.

Następnie robimy pączki. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy, wykładamy łyżeczkę kremu czekoladowego na środek i zlepiamy formując zgrabną kuleczkę.

Z podanych składników wyszło mi 14 pączków.

Do szerokiego rondla wlewamy olej około 2-3 litry. Rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wykładamy pączki. Smażymy około 5 minut z każdej strony. Pączki smażymy na średnim ogniu, aby nam się za mocno nie spiekły.

Gdy już pączki będą ładnie zrumienione wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku pączków z kremem czekoladowym 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś Tradycyjne pączki z czekoladą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies