Bardzo często kupuję placki tortilli aby mieć w razie niespodziewanych gości. Kilka prostych składników i fajne roladki lądują na stole. Tym razem zrobiłam nieco bardziej pracochłonne tortille. Usmażyłam nuggetsy i zawinełam z warzywami w plackach tortilli. Tak przygotowane tortille możemy podać jako przystawkę lub podać na śniadanie czy kolację. Roladki możemy również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły. Polecam przygotowanie tortilli z nuggetsami i świeżymi warzywami.
SKŁADNIKI;
Nuggetsy;
- 1 pierś z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Pozostałe składniki;
3 placki tortilli,
sałata roszponka,
1 mała cebula,
1 pomidor,
pół ogórka,
majonez,
ketchup.
WKONANIE;
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy. Dodajemy jajka i jogurt, dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rogrzewamy. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące połączonej z bułką tartą i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Usmażone nuggetsy odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Placki tortilli smarujemy majonezem, układamy garść sałaty roszponki, warzywa i kilka nuggetsów. Polewamy ketchupem. Zwijamy w ścisły rulon i kroimy na mniejsze części.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
2 komentarze
Wyglądają mega apetycznie, kusisz 🙂
😉