Ekspresowe danie dla zabieganych, przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką to świetna propozycja na szybkie danie obiadowe, ale również potrawa dla niespodziewanych gości. Tagliatelle jest moim ulubionym makaronem. Pasuje do wielu sosów i warzyw. Polecam przygotowanie takiego ekspresowego makaronu 😉
SKŁADNIKI:
- 180g makaronu tagliatelle,
- 150 g chudego wędzonego boczku,
- pół czerwonej papryki,
- pół cebuli,
- 200 ml śmietany 30 %,
- sól i pieprz do smaku,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju.
WYKONANIE:
Na początku wstawiamy wodę na makaron tagliatelle. Woda powinna być lekko osolona. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Około 10 minut.
Następnie kroimy boczek w drobną kostkę. Warzywa paprykę i cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i boczek, przeciskamy również czosnek przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i śmietankę 30 %. Chwilkę dusimy i dokładnie mieszamy, aby całość ładnie się połączyła.
Dodatkowo możemy dodać poszatkowaną świeżą bazylię lub natkę pietruszki.
Danie gotowe 😉 Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś 180g Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką wyślij mi zdjęcie potrawy z przyjemnością podzielę się min na blogu i będzie mi bardzo miło.
A wy jakie dania przygotowujecie z makaronem tagliatelle?
2 komentarze
Pyszny pomysł na obiad
Smaczny i szybki przepis dla nie mających dużo czasu, dla mnie super 🙂