Ekspresowe muffinki z wiśniami to świetna propozycja na szybki deser dla małych i dużych. Tak przygotowane muffinki możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem.
SKŁADNIKI;
- 300g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 150ml mleka,
- 100ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka wiśni.
WYKONANIE;
Z podanych składników wychodzi 12 sztuk muffinek z wiśniami.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki czyli makę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy.
Do drugiej miski wbiajmy jajka, wlewamy mleko i olej. Mleko możemy zastępić wodą gazowaną lub jogurtem naturalnym. Składniki dokładnie mieszamy.
Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy trzepaczką lub widelcem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do foremek.
Z wiśni pozbywamy się pestek. Układamy po 3-4 wiśnie na każdą babeczkę. Tak przygotowane muffinki z wiśniami pieczemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika góra dół, temperatura 180 stopni.
Upieczone muffinki studzimy. Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam również białą czekoladę.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/07/IMG_20210716_182307670-1-1024x1365.jpg)
Jeżeli przygotowałeś/aś muffinki z wiśniami z mojego przepisu podziel się efektami pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę zdjęcie we wpisie.
Smacznego 😉
4 komentarze
Superowe te babeczki. Szczególnie jak goście nagle wpadają 🙂
😉
Jakie smaczne te babeczki, u nas to by szybko zniknęły 🙂
😉