Szarlotka na kruchym cieście z pianką

Szpileczki i babeczki

Przepyszne kruche ciasto z jabłkami i delikatną pianką na bazie budyniu. Do szarlotki nie dodałam cynamonu, ale jezeli lubimy możemy posypać jabłka. Ciasto idealnie smakuje na ciepło z gałką lodów.

SKŁADNIKI;

  • Ciasto;
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • Pianka;
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g,
  • 1/2 szklanki oleju.
  • Dodatkowo;
  • 5-6 jabłek.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(33 x 20 cm). Drugi kaweałek chowamy do lodówki.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i chwilkę miksujemy. Pod koniec miksowania wlewamy małą stróżką olej cały czas miksując.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Układamy na ciasto. Następnie wykładamy piankę budyniową. Na koniec wykładamy ciasto z lodówki.

Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (góra dół).

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 8 stycznia 2021 - 14:48

Pyszna jest taka szarlotka, w ogóle lubię wszystkie ciasta z jabłkami 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 stycznia 2021 - 20:11

ja też 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies