Przepyszne kruche ciasto z jabłkami i delikatną pianką na bazie budyniu. Do szarlotki nie dodałam cynamonu, ale jezeli lubimy możemy posypać jabłka. Ciasto idealnie smakuje na ciepło z gałką lodów.
SKŁADNIKI;
- Ciasto;
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła zimnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- Pianka;
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g,
- 1/2 szklanki oleju.
- Dodatkowo;
- 5-6 jabłek.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(33 x 20 cm). Drugi kaweałek chowamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i chwilkę miksujemy. Pod koniec miksowania wlewamy małą stróżką olej cały czas miksując.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Układamy na ciasto. Następnie wykładamy piankę budyniową. Na koniec wykładamy ciasto z lodówki.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (góra dół).
Smacznego 😉
2 komentarze
Pyszna jest taka szarlotka, w ogóle lubię wszystkie ciasta z jabłkami 🙂
ja też 😉