Strucla ( drożdżówka ) z jabłkami

Szpileczki i babeczki
 
Ciasto;
0,5 kg mąki,
1 szklanka mleka,
125 g masła,
20 g drożdży świeżych,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy.
Dodatkowo;
1 kg jabłek,
3-4 łyżki masła,
pół szklanki cukru,
żółtko do posmarowania
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier.
Odstawiamy na 15 minut.
 
Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę.
Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Jabłka kroimy w ósemki.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i jabłka.
Dusimy aż jabłka zrobią się miękkie.
Studzimy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.
Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Domki letniskowe 21 kwietnia 2020 - 23:10

Aż by się zjadło coś takiego… Chyba wypróbuję przepis, bo wygląda cudownie! 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies