Spękane ciastka czekoladowe
200 g mlecznej czekolady,
110 g masła,
2/3 szklanki cukru,
3 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 2/3 szklanki mąki.
cukier puder do obtaczania.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka, miksujemy.
Po woli dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy.
Masę przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godzimy lub do lodówki na 4 godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Lekko spłaszczamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego 😉