Słomka ptysiowa

Szpileczki i babeczki

Słomka ptysiowa
1,5 szklanki wody
125 g margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

W garnku gotujemy wodę razem z margaryną, następnie wsypujemy obie mąki, zmniejszyć płomień i dokładnie mieszamy, aż zrobi się szkliste ciasto. Wystudzamy, do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając robotem ustawionym na małe obroty. 
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
 Za pomocą maszynki robimy ciasteczka ok 4-5 cm.
 Po wierzchu posypujemy sporą ilością cukru.
 Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut po upieczeniu możemy zostawić w wyłączonym piekarniku do obsuszenia. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies