Śledzie smażone w zalewie octowej

Szpileczki i babeczki


Śledzie smażone w zalewie octowej


ryba
1 kg świeżych filetów śledziowych,
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz,
zalewa
5 szklanek wody,
1 szklanka 10% octu ,
0,5 szklanki cukru,
2-3 łyżeczki soli,
2 łyżeczki gorczycy białej,
2 łyżeczki pieprzu kolorowego ,
6 listków laurowych ,
10 ziarenek ziela angielskiego ,
2 ząbki czosnku,
1-2 szt.marchewki,
1-2 szt. cebuli,

Płaty śledziowe oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Zalewa: Do wody dodajemy przyprawy i warzywa.

Gotujemy doprowadzając dla wrzenia. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Rybę wykładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. 


Ostygnięte wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka dni. 
Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies