Śledzie smażone w zalewie octowej
ryba
1 kg świeżych filetów śledziowych,
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz,
zalewa
5 szklanek wody,
1 szklanka 10% octu ,
0,5 szklanki cukru,
2-3 łyżeczki soli,
2 łyżeczki gorczycy białej,
2 łyżeczki pieprzu kolorowego ,
6 listków laurowych ,
10 ziarenek ziela angielskiego ,
2 ząbki czosnku,
1-2 szt.marchewki,
1-2 szt. cebuli,
Płaty śledziowe oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Zalewa: Do wody dodajemy przyprawy i warzywa.
Gotujemy doprowadzając dla wrzenia. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Rybę wykładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
Ostygnięte wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka dni.
Smacznego 😉