Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, a razem ze świętami zapachy rzeżuchy. Zawsze co roku wysiewam rzeżuchę. Uwielbiam ja pod każdym względem. Jest świetnym ozdobnikiem Świątecznego stołu jak i również idealnym dodatkiem do dań. Rzeżucha to przede wszystkim cenne źródło witamin i mikroelementów.
Rzeżucha (pieprzyca siewna) ma ostry zapach i smak. Jest cennym źródłem witaminy: C, B, A, K oraz E, poza nimi rzeżucha zawiera również łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Co więcej dostarcza dla naszego ogranizmu magnez, jod,selen, cynk, fosfor i wiele wiele innych.
Jak jeść rzeżuchę?
Ta niepozorna malutka rzeżucha jest świetnym dodatkiem do twarożku, sałatek, surówek czy też po prostu idealnym dodatkiem chleba z masłem. Ma fajny ostry smak co potkręca smak potraw. Na dodatek dzięki swojemu specyficznemu smakowi podkręca apetyt dzieciom.
Rzeżucha dla zdrowia
Rzeżucha jest bardzo bogata w witaminy i minerału dlatego powinna znajdować się w jadłospisie kobiet w ciąży jak i dzieci. Regularne spożywnie rzeżuchy wskazane jest dla osób z anemią, chorobach reumatycznych, wieńcowych i zaburzeniach krążenia.
Dzięki dużej zawartości wapnia zaleca się również spożywanie rzeżuchy osobom zmagającym się z osteoporozą w szczególności tym którzy nie tolerują mleka.
Osoby zmagające się z cukrzycą czy niedoczynnoścą tarczycy nie powinni żałować sobie tego dodatku.
Rzeżucha dla urody
Przygotuj pół szklanku soku z rzeżuchy i wetrzyj w mokre umyte włosy. Pozostaw na 30 minut owinięte w folię, a następnie w ręczniku. Po tym czasie spłucz włosy ciepłą wodą. Taka mikstura wzmocni twoje włosy.
Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha to również lekarstwo na problemy skórne związane z trądzikiem. Siarka ma właściwości odkażające i wspomaga usuwanie toksyn odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości. Rzeżucha wykazuje również działanie wybielające, więc pomaga likwidować blizny, znamiona, a nawet piegi.
Rzeżucha jak ja wysiewać?
Wysiew rzeżuchy jest bardzo prosty. Potrzebujemy ładnego naczynia, talerza czy półmiska. Wykładamy zmoczoną watę lub można też użyć ręczników papierowych. Wysiać gęsto nasiona rzeżuchy i czekać aż zacznie rosnąć. Rzeżuchę należy kilka razy dziennie delikatnie spryskiwać wodą. Powinno być wilgotno, ale też nie należy przesadzać. Po tygodniu zobaczymy już rezultaty wysiewu. Rzeżucha wysiana w ładnym naczyniu może być ładną ozdobą Świątecznego stołu. Pamiętajmy, że rzeżuchę możemy wysiewać w dowolnym czasie nie tylko przed Świętami Wielkanocnymi.
Zajadajmy i wysiewajmy rzeżuchę nie tylko na Święta. Pójdzie nam to na zdrowie i urodę. W szczególności, że to nic trudnego.
2 komentarze
Bardzo lubię rzeżuchę. Nie zdawałam sobie sprawy, że ma aż tyle pozytywnych właściwości!
Warto zajadać 😉