Placek drożdżowy

Szpileczki i babeczki
Placek drożdżowy

Ciasto

Kruszonka

  • 12,5 dag masła lub masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki,
  • duży cukier waniliowy


Do miski wkładamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, rozpuszczone masło i jajka, mieszamy ( nie wyrabiamy). Odstawiamy na noc przykryte ściereczką. 

Następnie dodajemy mąkę i rodzynki wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy ciasto.

Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies