Pizza z podwójnym ciastem

Szpileczki i babeczki

Pizza z podwójnym ciastem

Ciasto
2 szklanki mąki,
16 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
200 ml wody,

Dodatki
Ketchup,
1 duża cebula,
2 pomidory,
150 g salami pepperonni,
żółty ser,
bazylia i oregano.
Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Dodajemy olej i wgniatamy. 


Dzielimy na 2 części. Jedną przekładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Ciasto smarujemy ketchupem. 


Układamy cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w plasterki i salami, posypujemy serem i posypujemy bazylią i oregano. Na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto ( druga część ). 


Pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies