Bułeczki z kawą zbożową

Szpileczki i babeczki

Bułeczki z kawą zbożową

  • 250 g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 14 g drożdży świeżych
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
Drożdże mieszamy z mąkami i cukrem.Mleko podgrzewamy z masłem i studzimy. Do mąk z drożdżami dodajemy letnie mleko z masłem, sól, kawę zbożową i wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, możemy dosypać mąki . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Z ciasta formujemy kulki i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Możemy posmarować lekko ubitym białkiem. Bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies