#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z cebulą
1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki kaszy manny,
4 łyżki otręb pszennych,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku.
1 duża cebula,
3 pomidory pokrojone w kostkę,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 szklanka wody,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy i imbiru,
1 łyżeczka słodkiej papryki.
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości madarynki.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z pomidorami, wodą i przyprawami. Cebulę kroimy w piórka.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy cebulę, na to ukladamy pulpeciki i polewamy sosem.
Pulepciki polewamy po wierzchu olejem. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po 30 minutach, obracamy pulpeciki na drugą stronę.
Podajemy w ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
www.olejkonwenanse.pl
2 komentarze
To jest pyszne, co więcej można powiedzieć 😀
😉