Pieczona karkówka w marynacie jogurtowej z cebulą to świetna propozycja na szybki i mało skomplikowany obiad. Tak przygotowana karkówka nadaje się również na grilla. Mięso możemy zamarynować wcześniej. Polecam przygotowanie takiej karkówki 😉
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- ząbek czosnku,
- 1 duża cebula.
WYKONANIE:
Mięso karkówki kroimy na plasterki. Jogurt mieszamy z musztardą ( dijon lub może też być chrzanowa lub rosyjska), solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Cebulę kroimy w piórka. Mięso, cebulę mieszamy z jogurtową marynatą.
Całość przekładamy na blaszkę piekarnikową.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach 😉
Karkówka gotowa do zajadania.
Tak przygotowane mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodatki jakie polecam do karkówki to: gotowane lub pieczone ziemniaki, kasza jęczmienna lub gryczana, kluski śląskie, kopytka lub puree ziemniaczane.
Sałatki i surówki również podajemy wedle uznania np: surówka z marchewki, kapusty pekińskiej, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku karkówki 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Pieczona karkówka w marynacie jogurtowej z cebulą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.
2 komentarze
Musi być bardzo kruchutka
Idealna 😉