Bardzo lubię domowe wędliny, pasztety i smarowidła na kanapki. Wiadomo swojskie najlepsze. Od czasu do czasu przygotowuję domowe smakołyki do świeżego chleba. Tym razem skusiłam się na pasztet drobiowo-wieprzowy. Odpowiednio doprawiony smakuje perfekcyjnie. Taki swojski pasztet możemy podawać z musztardą, chrzanem czy innym ulubionym sosem. Przygotowany w domowym zaciszu swoim kuszącym zapachem przyciągnie domowników jak magnes. Postawiony na stół jako przystawka zachwyci gości. Polecam przygotowanie domowego pasztetu 😉
SKŁADNIKI;
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 300 g surowgo boczku,
- 2 podudzia z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziel angielskich,
- 4 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- pół szklanki bulionu (z gotowania mięsa),
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- olej.
WYKONANIE;
Warzywa (marchew,seler, pietruszkę) obieramy. Do garnka wkładamy mięso, przygotowanie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, tyle aby zakryć mięso i warzywa. Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy.
Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwukrotnie. Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Masę mięsną wykładamy do keksówki (30×11) wysmarowanej olejem. Wierzch również smarujemy olejem.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony pasztet zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pasztet najlepiej smakuje schłodzony. Idealnym dodatkiem do takiego smarowidła jest musztarda lub chrzan. Jeżeli lubimy na słodko jak najbardziej możemy podać z konfiturą z zurawiny 😉
Smacznego 😉