Domowy paprykarz to świetna propozycja na śniadanie lub kolację do świeżego pieczywa. Przygotowany w domu paprykarz smakuje o niebo lepiej niż ten sklepowy. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, ani trudne. W 30 minut przyrządzimy fajną pastę rybną na kanapkę. Bardzo często przygotowuję paprykarz i lubię dodawać fajne dodatki np: PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI lub PAPRYKARZ Z MAKRELĄ I PIECZARKAMI. Składniki możemy modyfikować według własnego gustu. Możemy dodać makrelę wędzoną, pstrąga lub dorsza oraz ryby w puszce np : tuńczyk. Jeżeli lubimy paprykarz z mniejszą ilością ryżu, oczywiście możemy dodać go mniej. Przyprawy dodajemy według własnego gustu, lecz nie polecam dodawać dużej ilości ziół. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony. Polecam przygotowanie prostego i smacznego domowego paprykarzu 😉
SKŁADNIKI:
- 350 g makreli w oleju ( 2 puszki),
- 150 g ryżu,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża pietruszka,
- pół główki selera,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia ( kilka łyżeczek),
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta chilli i kurkumy.
WYKONANIE:
Paprykarz najlepiej jest wykonać dzień wcześniej. Najlepszy jest na drugi dzień schłodzony w lodówce.
Ryż gotujemy w proporcjach 2:1 150 g ryżu – 300 ml wody. Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól ,pieprz czarny, paprykę słodką i ostrą, chilli i kurkumę. Przyprawy możemy oczywiście dodawać według własnego uznania.
Następnie dodajemy ugotowany ryż i makrelę z puszki. Makrela w puszce powinna być w całym kawałku. Rybę dzielimy widelcem na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
Możemy również przygotować paprykarz z makreli wędzonej. Na tą ilość ryżu i warzyw powinna wystarczyć jedna większa makrela.
Gdy już mamy wymieszane warzywa z ryżem i makrelą przekładamy do miseczki lub słoika i schładzamy w lodówce.
Paprykarz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przez noc składniki fajnie się przegryzą.
Paprykarz podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś paprykarz z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło 😉
A wy jakie pasty kanapkowe z rybą przygotowujecie?