Przepyszne pączusie w 15 minut. Szybka i słodka przekąska na niespodziewanych gości. Dzieciaki będą zachwycone takimi małymi słodkościami. Pączki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę, cukier puder dodaje fajnej słodyczy. Pączki są na tyle dobre, że proponuję od razu podwoić składniki. Zapraszam również po inne moje wypieki w kilka chwil PĄCZKI W 15 MINUT Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO, PĄCZKI (PĄCZUSIE) W 15 MINUT STRACIATELLA (Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY), WANILIOWO-TRUSKAWKOWE PĄCZKI W 15 MINUT. Życzę udanych i smakowitych wypieków 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 16 g cukru wanilinowego ( paczka),
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżeczka octu,
- olej do głębokiego smażenia około 1 litra.
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE:
Przygotowanie pączków jest banalnie proste i potrzebujemy dosłownie 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Jeżeli nie mamy cukru wanilinowego możemy dodać zwykły cukier około 1 płaskiej łyżki.
Następnie wbijamy jajka, dodajemy serek mascarpone i wlewamy ocet. Ocet może być zwykły lub jabłkowy.
Całość dokładnie mieszamy łyżką. Ja użyłam łyżki rózgowej.
Olej wlewamy do szerokiego rondla lub patelni, następnie rozgrzewamy.
Do przygotowania pączków potrzebować będziemy dwóch łyżek. Łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, następnie nabieramy około pół łyżki ciasta i drugą łyżką ( też możemy zanurzyć w oleju, gorący olej spowoduje, że łatwiej ciasto będzie nam schodziło) ściągamy ciasto prosto na gorący olej.
Pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pączusie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Proponuję od razu zrobić z podwójnej ilości składników ponieważ szybko znikają.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku pączków z mascarpone.
Życzę udanych wypieków 😉