Pączki z serka śmietankowego i kremu pistacjowego to świetny i ekspresowy deser dla małych i dużych. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, ale jak szybko się ich robi tak i szybko znikają. Pączusie najlepsze są od razu po usmażeniu. Mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Z takimi pączkami możemy fajnie podziałać dodając inne serki np PĄCZKI (PĄCZUSIE) W 15 MINUT STRACIATELLA (Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY) , WANILIOWO-TRUSKAWKOWE PĄCZKI W 15 MINUT , PĄCZKI SEROWE (BEZ DROŻDŻY) lub polecam również te tradycyjne nadziane na drożdżach PĄCZKI Z CZEKOLADĄ. Zachęcam do przygotowania takich małych słodkości.
SKŁADNIKI:
- 400 g serka naturalnego śmietankowego,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki kremu pistacjowego,
- 4 jajka,
- łyżka wódki lub octu,
- olej do głębokiego smażenia około 1 litra,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Przygotowanie pączków jest mega proste i z łatwo dostępnych składników i przygotowanie to tylko chwilka.
Do miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy serek naturalny śmietankowy, krem pistacjowy i alkohol.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Do szerokiego garnka lub patelni wlewamy olej około 1 litra, rozgrzewamy.
Gdy już mamy rozgrzany olej robimy pączusie. Bierzemy dwie łyżki. Na jedną nabieramy masę tak pół łyżki, a drugą łyżką ściągamy ciasto.
Dla ułatwienia łyżkę możemy zanurzać w gorącym oleju wtedy ciasto będzie nam sprawniej schodziło.
Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim oleju.
Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem 😉
2 komentarze
I can see a lot of effort went into writing this, and it shows. You did a great job explaining complicated concepts in an easy-to-understand way.
This is one of the best explanations I’ve come across.