Mini chałki (bułeczki) plecionki

Szpileczki i babeczki

Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam, często pieknę bułeczki na słodko. Dziś przygotowałam chałeczki uniwersalne. Śmiało możemy zajadać z masełkiem i dżemem jak i z ulubioną wędliną i warzywami. Polecam serdecznie chałeczki.

SKŁADNIKI;

  • 1 kg mąki,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • mak do posypania,
  • kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek.

WYKONANIE;

Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier i mieszamy składniki. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Makę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, sól i przygotowany zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, do momentu powstania gładkiego ciasta. Jeżeli jest mocno lepiące możemy podsypać jeszcze mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części i robimy równie wałeczki około 10-15 cm. Zaplatamy warkocz i zlepiamy brzegi do siebie.

Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy maką. Wykładamy chałeczki.

Przygotowane bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Smcznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Słodko Słodka 3 grudnia 2020 - 09:06

Wyszły idealne, nie sposób się oprzeć takiej mini chałce 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies