Mini calzone pierożki

Szpileczki i babeczki

Mini calzone pierożki
500 g mąki pszennej,
20 ml mleka,
1 łyżkę soli,
2 łyżki drożdży,
2 łyżki oleju,
500 g mięsa wieprzowego mielonego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii,
ok 100 g sera żółtego,
kilka łyżek ketchupu,

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Mięso podsmażamy, dodajemy przyprawy i koncentrat. Smażymy ok 15 minut. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka ok 12 cm, większa szklanka. 

Każde kółko smarujemy (środek) ketchupem, posypujemy serem, wykładamy trochę mięsa zlepiamy jak pierogi. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami. Smakują na ciepło i zimno. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Patrycja 29 grudnia 2016 - 13:16

Bardzo pomysłowe pierożki, wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 29 grudnia 2016 - 15:42

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies