Migdałowe ciasteczka

Szpileczki i babeczki

Migdałowe ciasteczka do świetny dodatek do kawy czy herbaty. Ciastka również będą fajnie smakowały ze szklanką mleka czy też jogurtem. Ciasteczka są maślane, chrupiące i pulchniutkie. Dzieciaki pokochają te migdałowe ciacha. W przygotwaniu również pomogą z przyjemnością bedą robić kuleczki i spłaszczać na blaszce. Ciasteczek z tego przepisu wychodzi około 25 sztuk. Polecam wykonać z podwójnej porcji ponieważ znikają jeszcze cieplutkie. Pieczenie takich ciasteczek to sama przyjemność. Polecam przygotowanie takich ciasteczek z migdałami 😉

SKŁADNIKI;

1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g masła,
1/3 szklanki cukru najlepiej drobnego,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
ponad pół szklanki migdałów,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1 żółtka jajka.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Do miski wsypujemy cukier do wrzucamy masło. Całość miksujemy na średnich obrotach aż składniki ładnie się połączą. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i żółtko jajka. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

W melakserze mielimy migdały. Zmielone migdały nie muszą być mocno zmielone. Wystarczy konsystencja piasku. Jeżeli nie mamy melaksera to możemy posiekać migdały nożem, rozdrobnić je w moździerzu, czy też rozkruszyć wałkiem.

Do przygotowania ciasteczek migdałowych użyłam migdałów ze sklepu Raphaelfruits. W sklepie znajdziecie świeże owoce, owoce liofilizowane i orzechy. Komponujemy sobie ulubiony zestaw i na drugi dzień mamy paczkę pełną świeżych owoców i orzechów. Wysyłka jest ekspresowa, a owoce świeżutkie i pachnące.

Na dodatek mam dla Was niespodziankę Kod zniżkowy -15% „szpileczkiibabeczki”.

Zmielone migdały dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto jest wtedy łatwiejsze do formowania.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy kuleczki i wykładamy na blaszce piekarnikowej. Następnie spłaszczamy lekko ciasto. Ciasteczka ukłądamy tak aby miały lekki odstęp. Ciasteczka troszkę podrosną.

Blaszkę wkładamy do piekarnika na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni góra dół. Ciasteczka migdałowe pieczemy 20 minut aż się ładnie zarumienią.

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy na kratkę i studzimy.

Ciasteczka po kilku minutach są gotowe do jedzenia.

Jeżeli przygotowałeś/aś ciasteczka migdałowe z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies