Miętowe drożdżówki z jagodami i serem
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
0,5 szklanki naparu z mięty (2 saszetki),
1 szklanka mleka,
50 g rozpuszczonego masła,
300 g jagód.
Ser;
250 g sera twarogowego,
2 łyżki śmietany 18 %,
2-3 łyżki cukru.
-
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Ser mieszamy ze śmietaną i cukrem.
-
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.
-
Na bułeczki wykładamy 1-2 łyżki sera i posypujemy jagodami.
-
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
-
Smacznego 😉
1 komentarz
Wspaniały przepis na najlepsze drożdżówki pod słońcem!