Lekki żurek z pulpecikami

Szpileczki i babeczki

Lekki żurek z pulpecikami
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
4 ziemniaki,
kawałek pora,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
480 ml zakwasu na żur
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
majeranek do smaku,
olej do podsmażenia warzyw.
Pulpeciki
500 ml mięsa mielonego,
1 jajko,
2 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku.

Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. 

Podsmażamy na oleju.


Dodajemy do granka z wodą wraz z zielem angielskim, liściami laurowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Gotujemy do miękkości warzyw.


Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.


Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości winogrona.


Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.


Wlewamy zakwas i przyprawiamy.


Chwilkę gotujemy. Gotowe.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies