Lekki żurek z pulpecikami
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
4 ziemniaki,
kawałek pora,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
480 ml zakwasu na żur
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
majeranek do smaku,
olej do podsmażenia warzyw.
Pulpeciki
500 ml mięsa mielonego,
1 jajko,
2 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku.
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oleju.
Dodajemy do granka z wodą wraz z zielem angielskim, liściami laurowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości winogrona.
Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.
Wlewamy zakwas i przyprawiamy.
Chwilkę gotujemy. Gotowe.
Smacznego 😉