Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym
Kotlety
1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smak,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka ostrej papryki.
Sos
300 g szparagów zielonych,
1 cebula,
300 ml przecieru pomidorowego,
pół szklanki wody,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyzeczka suszonego oregano,
szczypta kurkumy.
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki wielkości większej mandarynki.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Szparagi kroimy w kostkę ( pozbywamy się twardych części). Cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusimy około 5 minut.
Po tym czasie wkładamy koltety i dusimy około 20-25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
2 komentarze
Pysznie wyglądaja i na pewno tak smakują 🙂
😉