Przepyszne mielone kotlety z warzywną niespodzianką. Tak przygotowane mielone to idealna propozycja na fajny obiad, ale i również można przygotować je na różne domowe uroczystości.
Kotlety są proste w przygotowaniu i fajnie się prezentują.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki,
- 3 małe jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- 1 łyżka musztardy,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 300 g pieczarek,
- 1 mała papryka,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka kolorowego czosnku,
- bułka tarta do obtoczenia
- .
WYKONANIE:
Pieczarki, paprykę cukinię i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje ( około 20 minut). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i kolorowym czosnkiem.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy całość dokładnie mieszamy.
Z mięsa formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy i wykładamy łyżkę warzywnego farszu. Warzywa chowamy do środka tworząc zgrabną kuleczkę.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na złoty ładny kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉