Kotlety mielone nadziane warzywami

Szpileczki i babeczki

Przepyszne mielone kotlety z warzywną niespodzianką. Tak przygotowane mielone to idealna propozycja na fajny obiad, ale i również można przygotować je na różne domowe uroczystości.

Kotlety są proste w przygotowaniu i fajnie się prezentują.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki,
  • 3 małe jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 mała papryka,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kolorowego czosnku,
  • bułka tarta do obtoczenia
  • .

WYKONANIE:

Pieczarki, paprykę cukinię i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje ( około 20 minut). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i kolorowym czosnkiem.

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy całość dokładnie mieszamy.

Z mięsa formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy i wykładamy łyżkę warzywnego farszu. Warzywa chowamy do środka tworząc zgrabną kuleczkę.

Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na złoty ładny kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies