Kopiec kreta

Szpileczki i babeczki

Przepyszne ciasto z lekką masą śmietankową i bananami. Pięknie prezentuję się na stole i jest przede wszystkim mega smaczne. Mocno czekoladowe ciasto, słodkie banany i masa śmietankowa to połączenie idealne. Forma ciasta to małe dzieło sztuki. Taki kopiec może zaskoczyć nie jednego gościa 😉 Polecam przygotowanie takiego fajnego ciacha. Zdecydowanie przygotowanie zajmuje dłużej, niż jego zniknięcie z talerza 😉

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 dużych lub 6 małych jajek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki ciemnego kakao.

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 700 ml śmietanki 30 procentowej,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny ( około 50-60 ml wrzątku).

DODATKOWO:

  • 4-5 bananów,
  • mleczna czekolada.

WYKONANIE:

Na początku przygotujemy ciasto czekoladowe. Do rondla wlewamy olej, wodę, wsypujemy pół szklanki cukru, kakao. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia i rozpuszczenia się składników.

Przygotowaną polewę czekoladą odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jajka wbijemy do miski, wsypujemy 3/4 cukru i miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie stopniowo wlewamy polewę czekoladową i mieszamy do połączenia się składników. Następnie również partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( możemy zastąpić sodą oczyszczoną). Mieszamy do momentu połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm). Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Ciasto studzimy. Następnie odcinamy w górę ciasta. Łyżką wyjmujemy środek, zostawiamy około 1 cm spodu i brzegów. Pozostałość ciasta kruszymy.

Banany obieramy ze skóry i możemy pokroić na mniejsze kawałki tak aby ładnie ułożyły nam się na spodzie ciasta. Układamy dość ścisło.

Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę startej czekolady dodajemy do masy, drugą część do pokruszonego ciasta.

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy do masy, mieszamy.

Masę śmietankową wykładamy na banany, tworzymy zgrabny kopczyk. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto. Kopiec kreta chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta o nazwie kopiec kreta 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś go z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Gosia

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies