Przepyszne ciasto z lekką masą śmietankową i bananami. Pięknie prezentuję się na stole i jest przede wszystkim mega smaczne. Mocno czekoladowe ciasto, słodkie banany i masa śmietankowa to połączenie idealne. Forma ciasta to małe dzieło sztuki. Taki kopiec może zaskoczyć nie jednego gościa 😉 Polecam przygotowanie takiego fajnego ciacha. Zdecydowanie przygotowanie zajmuje dłużej, niż jego zniknięcie z talerza 😉
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 dużych lub 6 małych jajek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki wody,
- 3 łyżki ciemnego kakao.
MASA ŚMIETANKOWA:
- 700 ml śmietanki 30 procentowej,
- 50 g mlecznej czekolady,
- łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny ( około 50-60 ml wrzątku).
DODATKOWO:
- 4-5 bananów,
- mleczna czekolada.
WYKONANIE:
Na początku przygotujemy ciasto czekoladowe. Do rondla wlewamy olej, wodę, wsypujemy pół szklanki cukru, kakao. Całość zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia i rozpuszczenia się składników.
Przygotowaną polewę czekoladą odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka wbijemy do miski, wsypujemy 3/4 cukru i miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie stopniowo wlewamy polewę czekoladową i mieszamy do połączenia się składników. Następnie również partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( możemy zastąpić sodą oczyszczoną). Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm). Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Następnie odcinamy w górę ciasta. Łyżką wyjmujemy środek, zostawiamy około 1 cm spodu i brzegów. Pozostałość ciasta kruszymy.
Banany obieramy ze skóry i możemy pokroić na mniejsze kawałki tak aby ładnie ułożyły nam się na spodzie ciasta. Układamy dość ścisło.
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę startej czekolady dodajemy do masy, drugą część do pokruszonego ciasta.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy do masy, mieszamy.
Masę śmietankową wykładamy na banany, tworzymy zgrabny kopczyk. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto. Kopiec kreta chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta o nazwie kopiec kreta 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś go z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia