Kokosowe gofry ( chrupiące )

Szpileczki i babeczki

Kokosowe gofry to świetna propozycja na śniadania czy też kolację. Dodatek wiórek kokosowych urozmaica smak i chrupkość gofrów. Gofry z tego przepisu wychodzą mega chrupiące i idealnie słodkie. Poelcam przygotowanie kokosowych smakołyków.

SKŁADNIKI;

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 średnie jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • ulubione dodatki; bita śmietana, czekolada, owoce.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórka kokosowe. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie szpatułką mieszamy, aż składniki się ładnie połączą.

Płytki gofrownicy smarujemy olejem lub możemy również masłem, zamykamy i rozgrzewamy do maksymalnej mocy. Każda gofrownica jest inna, ale czym więcej mocy tym lepsza. Najlepiej aby miała więcej niż 1300W.

Gdy gofrownica osiągnie maksumalną temperaturę, wlewamy chochlą ciasto. Ciasta wlewmay tyle aby zakryło płytki gofrownicy. Zamykamy i pieczemy w zależności od tego jaką mamy gofrownice. Ja piekę około 3-4 minut. Najlepiej jest nie otwierać gofrownicy w czasie pieczenia zbyt często lub wcale. Gofry wyjmujemy jak są już rumiane. Pierwsze gofry najlepiej piec patrząc na zegarek, wtedy będziemy wiedzieli ile czasu powinny piec się następnie gofry.

Ja natłuszczam gofrownicę za każdym razem, używam do tego silikonowego pędzelka. Tą czynność możemy wykonać tylko przy pierwszym pieczeniu, później nie ma takiej konieczności.

Należy również poznać swoją gofrownicę, jedna piecze szybciej, druga wolniej. Tak samo jest wiele płytek grzewczych z różnymi kostkami, jedne są mniejsze, a drugie większe.

Ciasto na gofry przygotowujemy na bieżąco. Od razu gdy zrobimy to pieczemy gofry. Gdy ciasto postoi, straci lekkość, a piana opadnie. Gofry wtedy nie będą już takie chrupiące.

Upieczone gofry wykadamy na kratkę. Gdy wyłożymy na talarz zrobią się wilgotne i stracą swoją kruchość.

Do przygotowania kokosowych gofrów użyłam składników ze sklepu https://jawo2008.pl/.

DODATKOWO NA HASŁO SZPILECZKI10 OTRZYMACIE 10 % ZNIŻKI NA ZAKUPY NA PRODUKTY NIEPRZECENIONE.

Gofry możemy podawać z przeróżnymi dodatkami, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, dżemem, kremem czekoladowym i wieloma innymi dodatkami. Ja swoje podałam z bitą śmiataną i posypałam wiórkami kokosowymi.

Gofry zajadamy od razu po przygotowaniu i podaniu z dodatkami.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies