Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem

Szpileczki i babeczki

Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem

Ciasto;
200 g mąki,
pół łyżeczki soli,
100 ml gorącej wody,
1 łyżka oleju.
Farsz;
300 g mięsa mielonego drobiowego,
mała cukinia,
50 g ryżu,
sól i pieprz do smaku,
szczypta chilli.
Dodatkowo;
Około łyżki oleju do smażenia,
pół szklanki wody.
Ciasto;

Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej i gorącą wodę.

Zagniatamy ciasto.


Farsz;


Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do mielonego mięsa dodajemy cukinię, ryż i przyprawy.

Ciasto wałkujemy na prostokąt.

Dzielimy na równe kwadraty (mniej więcej 6cmx6cm).

Układamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi tworząc łódeczkę.


Na patelnię wlewamy odrobinę oleju.

Układamy łódeczki.


Wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu 25-30 minut.


Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies