Faworki (chrusty) z mascarpone

Szpileczki i babeczki

Faworki (chrusty) z mascarpone
300 g mąki tortowej,
250 g serka mascarpone,
4 żółtka,
1 łyżka wódki,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

Ciasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6×2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.

Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies