Książka E213 Wiesz, co jesz? autorstwa Billa Stathama jest to zbiór wiedzy na temat chemii zawartej w jedzeniu.
Na codzień spotykamy się z chemią w produktach spożywczych, w książce dowiemy się, które są groźne, a które bezpieczne dla naszego organizmu.
Książka składa się z tabeli, która ułożona jest alfabetycznie wg nazw dodatków dodawanych do żywności.
Tabela jest kolorowa co ma znaczenie, zielony kolor oznacza bezpieczny dodatek, żółty zalecana ostrożność oraz czerwony, który mówi o tym, że lepiej jest unikać.
W tabeli znajdziemy nazwę (np. kwas cytrynowy), kod ( E338), funkcję (regulator kwasowości), ikonę ( buźka pokazująca stopnień szkodliwości), potencjalne skutki , zastosowanie w żywności.
Książka jest bardzo prosto napisana i łatwo znaleźć to czego szukamy.
Dzięki niej dowiemy się czy dany chemiczny dodatek do żywności zaszkodzi naszemu zdrowiu czy też nie.
Polecam