Dwudziestolecie od kuchni
Dwudziestolecie od kuchni to ksiażka autorstwa Aleksandry Zaprutko-Janickiej.
Książka ma 288 stron, oprawa twarda.
Książka opowiada o dziejach kulinarnych naszego kraju.
Lektura pokazuje nam jak kobiety radziły sobie w czasach kryzysu, konieczności radzenia sobie w biedzie.
Bieda nie oznaczała tego, że jadano niesmacznie i byle co, gospodynie gotowały z tego co było, z prostych składników, z tego co było w ogródku czy na własnym polu.
Książka jest o silnych kobietach, wytrwałości w niełatwych warunkach, o wstawaniu skoro świt, ciężkiej pracy w domu i w gospodarstwie.
Z książki dowiemy się również o tym jak wykorzystywano ludzi w ich krzywdzie, jak fałszowano żywność i cenach z kosmosu.
Lektura pokazuje nam jak nasze prababcie były zaradnie, pomysłowe, oszczędne i przede wszytkiem przedsiebiorcze. Kobiety nie chciały non stop stać przy garach, chciały się rozwijać.
Z książki dowiemy się również jak postępy techniczne odmieniły życie gospodyń.
Ksiażka to również zbiór porad, których do dziś szukamy w internecie.
Czy wiecie, że nasze prababcie umiały zamknąć słoik za pomocą pergaminu?
Książka warta przeczytania
Polecam