Duszona marchewka z papryką i cebulą
1 kg marchewki,
1 czerowna papryka,
1 cebula,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
sól i pieprz do smaku,
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka suszonej bazylii,
kilka łyżek oleju.
Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kosteczkę.
Do garnka wsypujemy marchewkę i wlewamy wodę. Tyle aby zakryło marchewkę. Dorzucamy liście i ziele.Dusimy 10 minut i dodajemy paprykę i cebulę. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.
Dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy i wlewamy olej. Chwilkę dusimy.
Podajemy do dań obiadowych.
Smakuje na ciepło jak i zimno.
Smacznego 😉
6 komentarzy
ooo fajny przepis na marcheekę… akurat wykopałam już całą z działki:)
😉
Chętnie wypróbuję Twój przepis. Wygląda smakowicie.Pozdrawiam 🙂
😉
Bardzo smaczny pomysł 🙂 Pyszności wielkie 🙂
😉