4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
1 kg jabłek,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kisielu jabłkowego,
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i rozczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.
Jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z cukrem i karmelizujemy, chwilę podsmażamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy kisiel i mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, wykładamy kilka kostek jabłek i robimy kulki wielkości większej mandarynki. Bułeczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Smacznego 😉