Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Ciasto
400 g mąki,
5 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
200 ml mleka,
50 g masła,
2 jajka.
Frużelina
300 g rabarbaru,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1/5 szklanki wody.
Ser
3 łyżki cukru.
Kruszonka
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru,
2 łyżki mąki.
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Frużelina:
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.
Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ser:
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto
Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.
Smacznego 😉
8 komentarzy
Pysznie wygląda ta drożdżóweczka 🙂 mam ochotę skubnąć troszkę 🙂
Znikła jeszcze ciepła 😉
Super drożdżówka 🙂 Musiała być bardzo smaczna 🙂
Była 😉
Bardzo smaczna drożdżóweczka 🙂
😉
Z rabarbarem pochłonę w mig wszystko! Apetycznie brzmi ta drożdżówka 🙂
polecam 😉