Hej, dziś proponuję Wam drożdżówki z makiem. Bardzo lubimy takie bułeczki do szklanki mleka. Zazwyczaj robię zawijane, tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bułeczki z masą makową w środku. Przyznam, że wyszły mega smaczne. Taki bułęczki możemy posypać pudrem, polać lukrem czy też udekorować polewą czekoladową. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 20 g drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 100 g masła rozpuszczonego,
- masa makowa Helio.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Możemy przygotować domową masę makową;
- 500 g maku,
- 170 g cukru,
- 100 g rodzynków,
- 50 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka masła,
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 6 białek.
Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę. Spłaszczamy i łyżeczką wkładamy masę makową. Zlepiamy i fromujemy kuleczki.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉